top of page

Janne Helewaut , gevestigd in Brugge, creëert speelse sculpturen die zowel als kunstwerken als functionele objecten of meubels werken.

 

Door middel van papierpulp transformeert ze alledaagse voorwerpen in unieke handgemaakte objecten, waarbij ze elk stuk met zorg een identiteit en kleur toekent. 

 

Ik ben me altijd al bewust geweest van de wegwerpcultuur waar we ons in begeven, dus daardoor begon ik te experimenteren met papier en karton.


_DSF8070.jpg

Elk object zijn eigen creaties die voortkomen uit wergwerpmaterialen in combinatie met papierpulp. Wanneer ik een idee heb, werk ik de basis uit in resten karton die ik dan verder sculptuur aan de hand van papierklei. 

Ook zie ik soms bestaande voorwerpen in de kringwinkel, rommelmarkten waar ik dan rond boetseer en zo een tweede leven geef aan leuke items.

Elke vaas, potje of object is langzaam met de hand gebeeldhouwd, daarom maken de sporen van mijn vingertoppen en handen op het oppervlak elk stuk voelbaar en uniek. Wanneer de pulp droogt krijgt deze een mooie structuur die een absolute meerwaarde geeft aan elke stuk. 

Wanneer het blanco object droog is, geef ik elk item een identiteit door kleur en patronen toe te kennen. Aan de binnenkant werk ik ze af met een waterafstotende laag, zodat ze ook bruikbaar worden als functioneel object, een fruitschaal of een vaas met droogbloemen bijvoorbeeld.”

Publicaties

april 2023

mei 2023

BLVRD magazine  - editie 33

KW WEEKEND 

bottom of page